‘Zachte krachten zullen zeker overwinnen’.

Groeps expositie van het platform Kerk en Kunst http://www.platformkerkenkunst.nl in de St. Joriskerk in Amersfoort.  

Bij wandkleed ‘Jezusdragers’ :
Vrij onverwacht ontdekte ik de prachtige kapel Santa Felicita in Florence. Hier werd ik getroffen door de tedere fresco’s van Jacopa Pontormo, de Annutiatie en Kruisafname. Met name deze laatste was voor mij één grote verrassing. De gevoelswaarde van de fresco’s is enorm. De uitdrukking van de gezichten van de vrienden van Jezus, hun wanhoop, hun onmacht. Het enige wat ze nu nog voor hem kunnen doen is hem eervol zalven en begraven. Hun tedere gebaren, de zorgvuldigheid en van kracht. Door het gebruik van  kleurrijke waterige verf,versterkt het liefdevolle gebaar nog meer. Deze laatste groet van de vrienden èn vrouwen voor Jezus heeft me in de kraag gevat.
Even later begonnen kloosterzusters in de kapel prachtige Franse gezangen ter gehore te brengen, dan wil je er best voor gaan zitten.
Een zelfde mysterie kwam tot mij in het Adelbertklooster in Egmond (kunstretraite 2015), waar ik een drietal inkt tekeningen heb gemaakt naar aanleiding van het fresco van Pontormo. Het was herfst en de wingerd kleurde rood. Het blad viel af, teken van de dood. Rood, de kleur van lijden, kleur van liefde. In het derde kunstwerk is het wingerdblad verdwenen en dragen de vrienden van Jezus zijn dode lichaam van het kruis om het te zalven en in het graf te leggen. Jezusdragers.

In 2017 is er in het EO gebouw een verpixelde versie van ‘Jezusdragers’ opgenomen in haar collectie.