Kunstwerk ‘Hier ben je veilig‘ voor Expressions for Justice: Het thema wat ik heb uitgewerkt is ‘bevrijding’. Bevrijding van kinderen uit de klauwen van slavendrijvers. Hiervoor heb ik een omslagdoek gemaakt van zachte materialen. Gebruikt is lontvilt en zijde in een tekening  van een rozenstruik.

De roos

Het was 2017 in het terpkerkje van Ginnum. Daar zag ik het staan, een rozenstruik met witte rozen. Bij het graf van een geliefde is deze ooit eens geplant. Toen is er iets bij mij gebeurd: namelijk een fascinatie voor deze bloem. Best ingewikkeld, want hoe vaak wordt de roos geassocieerd met romantiek van rozegeur en maneschijn, maar heeft ook lelijke dorens.

In de christelijke kunst is Maria als de roos zonder dorens. Aan haar kleeft geen kwaad, want de moeder van Jezus heeft als enige vrouw Gods zoon gebaard, gevoed en getroost. Haar omringen rode en witte rozen, symbolen van liefde en schoonheid. In middeleeuwse kunst word ze afgebeeld bij een rozenstruik of voor een rozenpergola. Rode rozen worden een teken van pijn en  lijden, maar ook de kleur van liefde,  van het hart van  Maria.

 Mantel van bevrijding en gerechtigheid.

De vrouwelijke zorgen, haar bescherming en genezing worden in tijden van nood toegedicht aan Maria. Zo is zij verbeeldt als Mater Misericordia, moeder van barmhartigheid. Het is een beeld waarbij haar open gespreide mantel bescherming biedt voor gevaar van buiten af voor allen die haar zoeken. Mensen zoeken zorg en genezing door een mantel aan te raken (Mattheus  9:18-22 een bloedvloeiende vrouw raakt de mantel van Jezus aan)
Het beeld van de mantel keert terug als beeld van redding en gerechtigheid:

Hij deed mij het kleed van de bevrijding aan, hulde mij in de mantel van gerechtigheid.
(Jesaja 61: 10)

Facebook
Twitter
LinkedIn