CURSUS/ WORKSHOPS

In de Kunstfabriek is, naast een eigen atelierplek, lesruimte aanwezig voor cursussen en workshops. U kunt kiezen uit het volgende aanbod

  • dag workshop zonnebloemen schilderen op donderdag 10 september 2020
  • 10 lessen tekenen en schilderen op dinsdagavond vanaf 15 september 2020
  • 10 lessen tekenen op donderdagmiddag vanaf 24 september 2020

Tekenen is de basis om beeldend uiting te geven van wat je ziet en beleeft. Het belang van tekenen naar waarneming zal hierin een grote rol vervullen, kleine stillevens, tekenen van lichaamsdelen, of objecten. Schaduw en licht zijn belangrijk voor een goede tekening. Als het mogelijk is zal er op locatie worden getekend. Er is keuze om te tekenen met potlood, houtskool,inkt en pastelkrijt. De laatste 2 lessen kan worden gewerkt aan een door jouw gekozen project.

WORKSHOP TEKENEN IN HET BOS

WORKSHOP KARTONDRUK

WORKSHOP TEKENEN IN HET BOS

10 ws chinese kinderen

Chinese kinderen uit Nederland genieten van een vakantie- werkweek in de bossen van Hellendoorn. Hier frottage techniek op boomstammen.

WORKSHOP KARTONDRUK

9 kartondruk ws

Workshop in het kader van de ‘culturele voedselbank’. De CultuurCaravaan van de gemeente Hellendoorn, heeft dit mogelijk gemaakt voor mensen met een klein budget. De cursisten hebben een uitgekraste tekening gemaakt op een kartonnen plaatje. Met drukinkt is het ingewreven, nadien is het plaatje afgedrukt onder de drukpers.

WORKSHOP TEKENEN

12 teken cursus

10 lessen Tekenen met diverse materialen

DAGWORKSHOP SCHILDEREN

11 ws zonnebloem schilderen

Dagworkshop zonnebloemen schilderen.

KUNSTEDUCATIE OP DE BASISSCHOOL

“Kunst wordt het pas als het viert dat we even mogen bestaan”.

Kunst educatie voor basisonderwijs op Over Cultuur

Vorig  jaar is de website Over Cultuur opgestart, een initiatief van  van Rijnbeekgroep,  Zie hiervoor http://www.overcultuur.nl  aanbieder: Annewil Jansen. Scholen voor het basisonderwijs, BSO,  kunnen mij inhuren voor kunstlessen op maat.  Aan de hand van een (project) thema wordt een koppeling gemaakt naar een kunstenaar. Enkele projecten:

workshop  pasteltekenenzie de maan schijnt door mijn slaapkamerraam’ ,
inspiratie Vincent van Gogh 

dagworkshop  en groepswerkstuk wat is een mooi gebouw? Met de klas stappen we in de studio met Aldo Rossi,  architect van ‘lego’ gebouwen. 

Nieuwe leerlijn tekenen

Ik heb ICC-ers gesproken die graag een start willen maken in hun school met een leerlijn tekenen.  In 10 lessen leren kinderen vanaf groep 5 om te leren waarnemen en verbeelden, maar ook het toepassen van diverse tekenmaterialen.
Het liefst werk ik samen met jou als docent, zodat we een les(senserie) kunnen voorbereiden.
Het voordeel is dat jij precies weet, wat je de kinderen wilt leren en kunnen we verbindingen leggen met andere vakken op school. Heeft je school of klas belangstelling, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Kunstles ‘een vlinder heb ik hier niet gezien’

speciale kunstles voor groep 7/8 over kind zijn in de oorlog.

Tekenles met indrukwekkende documentaire ‘een vlinder heb ik hier niet gezien’

Memory International War museum in Nijverdal heeft sinds 2011 educatieve lessen ontwikkeld voor groep 7/8 van het basisonderwijs. Leidraad is de Klokhuis-serie  ’13 in de oorlog’. Dit is een ochtendvullend programma. Het bijbehorende kunstprogramma kan ik op school aanbieden na  bezoek aan dit museum.  Voor het kunstprogramma, met als thema  ‘ HOOP ‘  geef ik graag op jullie school. Aan het eind van de les is er een indrukwekkende mini-documentaire van kindertekeningen o.l.v. Friedl Dicker – Brandeis, die kinderen in kamp Terezin in het geheim heeft leren tekenen. Voordat zij gedeporteerd werd naar de vernietigingskampen, heeft ze haar eigen werk en die van de kinderen verborgen voor de nazi’s.    Er zijn 4000 tekeningen bewaard gebleven. Ze worden tentoongesteld in de Pinkassynagoge in Praag.

Noot. De tekenles en het vlinderproject worden niet meer door het Memory museum aangeboden. 
U kunt hiervoor met mij contact opnemen via het contactformulier.

Het vlinderproject

speciale kunstles voor groep 7/8 herinneringsmonument aan vermoorde kinderen.

Kinderen maken een kleurige vlinder, als herinnering voor een kind, dat in de vernietigingskampen  in WO2 vermoord is.  Wanneer de vlinder klaar is, schrijven de kinderen de naam van een vermoord kind op de vlinder, naast die van henzelf.  Na afloop van de les worden alle vlinders nog eens omhoog gehouden, als teken van levende herinnering.

Er is een register van In Memoriam – de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945.

In 2015 bij 70 jaar bevrijding is een Vlinderproject tentoongesteld in het Huis voor Cultuur en Bestuur in de gemeente Hellendoorn.