AANBOD CURSUSSEN 2022 /2023

In de Kunstfabriek is, naast een eigen atelierplek, lesruimte aanwezig voor cursussen en workshops.  Ik werk op dit moment met maximaal 5 cursisten. Het afgelopen jaar zijn de cursussen door gegaan tot aan de lockdown in december. Er zijn bijzonder goede werkstukken gemaakt,  deze zijn op deze pagina te vinden. Voor komend seizoen staan twee cursussen op het programma. U kunt kiezen uit het volgende aanbod:

 • 10 lessen tekenen en schilderen (basis en gevorderden)
  5  lessen najaar:  dinsdagavond
  19.30 u tot 21.45 u. ( september tot eind oktober 2022)
  5  lessen voorjaar: dinsdagavond 19.30 u tot 21.45 uur start na voorjaarsvakantie tot begin april 2023.
 • 10 lessen tekenen en schilderen (basis en gevorderden)
  5 lessen najaar: op donderdagmiddag
  13.30 uur tot 16.00 uur vanaf september tot eind oktober 2022
  5 lessen voorjaar: op donderdagmiddag 13.30 uur tot 16.00 uur vanaf voorjaarsvakantie tot begin april 2023.
 • mogelijkheid voor een workshop naar keuze. Te denken valt aan een workshop grafische technieken, schilderen met acryl, of het vilten van een kleed,  minimaal 3 personen
  (alleen op aanvraag)
tekening cursist

Tekenen is de basis om beeldend uiting te geven van wat je ziet en beleeft. Het belang van tekenen naar waarneming zal hierin een grote rol vervullen; kleine stillevens, tekenen van lichaamsdelen, portret. Schaduw en licht zijn belangrijk voor een goede tekening. Als het mogelijk is zal er op locatie worden getekend/ geschetst. Er is volop keuze: tekenen met houtskool, inkt en pastelkrijt.

 

cursisten tekenen
schilderij de Regge door cursist

Ook zo’n hekel aan schilderijen die met behulp van een projector zijn gemaakt of andere namaak? Dan is deze cursus iets voor jou.
Hier zijn mensen die het ambacht willen leren en tot eigen ontdekkingen willen komen,  leren hoe kleuren werken of hoe een compositie spannender kan worden.
Aan de hand van (post)-impressionistische voorbeelden zoals Vincent van Gogh, leer je aan de hand van je eigen schetsen, tekenen hoort er nu eenmaal bij,  een schilderij te maken. Ook is er ruimte om vanuit abstractie te werken.

 

zonnebloem door cursist

CURSUS SCHILDEREN

20211123_220458

10 lessen Schilderen met olieverf

WORKSHOP SCHILDEREN

11 ws zonnebloem schilderen

workshop schilderen buiten bij de Kunstfabriek

WORKSHOP KARTONDRUK

9 kartondruk ws

Workshop in de zomer van 2019 in het kader van de ‘culturele voedselbank’. De CultuurCaravaan van de gemeente Hellendoorn, heeft dit mede mogelijk gemaakt voor mensen met een klein budget. De cursisten hebben een uitgekraste tekening gemaakt op een kartonnen plaatje. Met drukinkt is het ingewreven, nadien is het plaatje afgedrukt onder de drukpers. Deze workshop is ook mogelijk als afsluiting van de cursus tekenen/ schilderen.

DE VROLIJKHEID

20210507_195658

Sinds maart 2021 werk ik samen met Andre Bikker voor kinderen  in het AZC in Apeldoorn. In het kunstenlab
‘de Vrolijkheid’ ontwikkelen we diverse beeldende projecten. 
Tijdens de lockdown zijn we genoodzaakt om de lessen buiten te organiseren. Helaas was het weer dit voorjaar vaak slecht, waardoor lessen niet door konden gaan. Boven: tekenen vrolijke hand(en) 

KUNSTEDUCATIE OP DE BASISSCHOOL

“Kunst wordt het pas als het viert dat we even mogen bestaan”.

Kunst educatie voor basisonderwijs of BSO in OverCultuur www.overcultuur.nl

Nieuwe leerlijn tekenen

Ik heb ICC-ers gesproken die graag een start willen maken in hun school met een leerlijn tekenen. 
In 10 lessen leren kinderen vanaf groep 5 om te leren waarnemen en verbeelden, maar ook het toepassen van diverse tekenmaterialen. Het liefst werk ik samen met jou als docent, zodat we een les(senserie) kunnen voorbereiden.
Het voordeel is dat jij precies weet, wat je de kinderen wilt leren en kunnen we verbindingen leggen met andere vakken op school. Heeft je school of klas belangstelling, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Kunstles ‘een vlinder heb ik hier niet gezien’

bijzondere kunstles voor groep 7/8 over kind zijn in de oorlog.

kindertekening uit Terezin

Op de website www.overcultuur.nl 

Tekenles met indrukwekkende documentaire ‘een vlinder heb ik hier niet gezien’

Voor de herdenking 70 jaar vrijheid, heb ik deze les ontwikkeld voor de klassen 7/8 van het basisonderwijs. Het is een  kunstprogramma welke heel goed aansluit na het bekijken van de Klokhuis serie 13 in de oorlog. 

De kunstles heeft als thema  HOOP , deze bied ik graag aan op jullie school. Aan het eind van de les is er een indrukwekkende mini-documentaire van kindertekeningen o.l.v. Friedl Dicker – Brandeis, die kinderen in Theresienstadt in het geheim heeft leren tekenen. Voordat Friedl gedeporteerd werd naar de vernietigingskampen, heeft ze haar eigen werk en die van de kinderen verborgen voor de nazi’s.  Er zijn 4000 tekeningen bewaard gebleven. Ze worden nog altijd tentoongesteld in de Pinkassynagoge in Praag.

 

Het vlinderproject

In 2015 bij 70 jaar bevrijding is een speciaal Vlinderproject gemaakt door kinderen in de gemeente Hellendoorn. Deze is tijdens de herdenking van 4 en 5 mei tentoongesteld in het Huis voor Cultuur en Bestuur.
Kinderen hebben maken een witte vlinder uitgeknipt en hebben hun eigen naam op de linker vleugel geschreven en de naam van een kind, vermoord tijdens WOII, op de rechter vleugel van  de vlinder, een levende herinnering.

Er bestaat een register van In Memoriam – de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945.

.