Pages Menu
TwitterRssFacebook

Posted by on sep 17, 2016 in Kunst7 | 0 comments

60 kunstenaars expositie (N)ergens Thuis in Grote Kerk te Zwolle

60 kunstenaars expositie (N)ergens Thuis in Grote Kerk te Zwolle

Het was in 2010 voor mij de eerste keer dat ik via de checkpoints naar de Westbank ben gekomen.  Voorbij de ‘fence’  (Israël) of ‘the wall (Palestina) bereik je Bethlehem.

Wat een andere wereld is het daar. Hier geen bloemen langs de weg, maar vooral veel moedeloosheid, dat voel je gelijk.  Wat opvalt zijn de opschriften op de betonnen muur. Teleurstelling en frustratie zijn voelbaar, immers niemand wil leven in een open gevangenis. Ik heb hier enkele dagen en nachten gebivakkeerd om te ervaren wat het is om hier te wonen en vooral met de mensen te spreken.

Deel 1 Arabic life laat de beklemming zien van de mensen achter de muur tussen Israël en de Westbank. Collages van Arabische kranten en geen dieptewerking in het kleurenveld creëert de beklemmende ruimte.
In deel 2  Arabic life is de beklemming  op het persoonlijke vlak te zien, vooral bij vrouwen.  Beide schilderijen te zien in de Grote Kerk in Zwolle

Nu 6 jaar later is de atmosfeer aanmerkelijk verslechterd. Door de burgeroorlog in buurland Syrië is de angst groot onder de bevolking,.  Al meer dan een jaar is er een ongekende vluchtelingenstroom aan de gang van mensen op de vlucht voor oorlog en geweld of een te weinig aan perspectief.  Mensen nemen levensgevaarlijke risico’s door de zee over te steken naar het vrije Europa. Hier worstelen we met dit immense probleem.  In ‘Waves of despair’ laat ik de menselijke wanhoop zien die tot het uiterste gaat.  Collagetechniek en mixed media op papier, tekening uiterst rechts.  Deze tekening is te zien in de VEZ in Zwolle.

 

ergensnergensthuiszwolle-afbeelding

 

 

Share on LinkedInShare on Facebook