Pages Menu
TwitterRssFacebook

Posted by on aug 22, 2013 in Kunst7 | 0 comments

Expositie ‘ Tussen zoeken en vinden ‘ in H10a in Apeldoorn

Expositie ‘ Tussen zoeken en vinden ‘ in H10a in Apeldoorn


Tussen zoeken en vindenTussen zoeken en vinden

Op 29 september start de nieuwe expositie in Galerie H10a, met dit keer een thema, passend bij de ingetreden herfst: ‘tussen zoeken en vinden’. Drie kunstenaars uit drie heel verschillende plaatsen in Nederland, Rhenoy, Nijverdal en Voorthuizen, toch verbonden door een vergelijkbaar thema.

De beelden van Mérie van Zandwijk-Rijnberk laten symboliek zien. Daar draagt de materiaalkeus aan bij. Harde en zachte materialen naast elkaar, verwijzend naar de harde en zachte kant van de mens. En ook: veel natuurlijke, vergankelijke materialen, die ze in de natuur heeft gevonden.

Mérie nodigt de bezoekers ook uit om mee te doen. Om bij voorbeeld eerst met hun vinger een labyrint te volgen. De veelal natuurlijke materialen in haar werk zoals hout, hennep, zijde, bamboe, papier en wol zijn passend om een serieus onderwerp toch ‘luchtig’ te brengen.

Annewil Jansen toont schilderijen, met als rode draad herstel en vernieuwing. Donkere kanten van het leven worden aangeroerd, maar hebben niet de overhand. Verwondering en schoonheid zijn meer dan troost in ons dagelijks leven. De zee, de woestijn, rivieren en oevers voeden haar ideeën.
Ze laat zich leiden door het landschap in de ruimste zin van het woord, waarbij het niet gaat om het maken van ‘realistische kopieën’, maar om het opnieuw ordenen van ruimte en sfeer. Contrasten tussen licht en donker brengen kracht in het werk en vormen een steeds terugkerend element. Sinds 2010 werkt ze ’s zomers een paar weken in de stilte van het Friese land. Daar worden ideeën omgezet in nieuwe beelden.
Kleuren, soms krachtig en dan weer subtiel, verschijnen samen met de vormen op het
doek. Dit proces herhaalt zich net zolang tot het een poëtische lading krijgt.

Jan Hiensch studeerde zowel op de lerarenopleiding in Zwolle als op de kunstacademie in Utrecht cum laude af voor zijn beeldende werk. Zijn inspiratie vindt hij ook in symboliek, rituelen, dromen en verhalen. De laatste jaren legt Jan zich toe op het maken van ‘iconen in lood’. In deze iconen verbeeldt hij zijn antwoorden op vragen die het leven hem stelt. Sinds een familiegeheim ontsluierd is, is de zwaarte uit het leven en werk van Jan verdwenen. Over zijn werk zegt Jan Hiensch: ‘Iconen zijn verstild en enorm kleurrijk en omdat ze vaak beschadigd zijn, dragen ze zichtbaar een hele geschiedenis met zich mee. Je kunt bijna voelen dat alle mogelijke levensvragen zich erom heen hebben afgespeeld. Het zijn stille getuigen van ons mens-zijn. Die verstilling probeer ik in mijn werk aan te brengen, terwijl de kleur er tegelijk een zekere luchtigheid aan geeft.’

Alles met een elkaar een bijzondere tentoonstelling die tot zelf zoeken en vinden stemt.

Op zondag 6 oktober is om 15.00 u. de vernissage van de tentoonstelling waarbij de kunstenaars toelichting geven op hun werk. Van harte welkom!

De tentoonstelling is, te bezoeken op zondagen 29 sept., 6  en 27 oktober en 3 november tussen 13.00 en 17.00 u, en op afspraak. Zie ook www.h10a.nl. Toegang vrij.

Galerie H10a, Hoofdstraat 10a, Apeldoorn (tussen station en Mariakerk)

affiche H10a, sept-nov

Share on LinkedInShare on Facebook