Pages Menu
TwitterRssFacebook

kunsteducatie Memory museum

 

Educatie kinderen in Memory museum Nijverdal

 

memory kunsteducatie 011.JPG

ThijsEtekening_bewerkt-1.jpg               onbekendtekening1.jpg

Tekenles met indrukwekkende documentaire ‘een vlinder heb ik hier niet gezien’

Memory International War museum in Nijverdal heeft sinds 2011 educatieve lessen ontwikkeld voor groep 7/8 van het basisonderwijs. Leidraad is de Klokhuis-serie  ’13 in de oorlog’. Dit is een ochtendvullend programma. Na de middagpauze kan er worden gekozen voor een kunstprogramma, met als thema  ‘ HOOP ‘  Er kan worden gekozen voor een kleurige tekenles, en nu ook vlinders maken in het ‘Vlinderproject’. Na de les is er een indrukwekkende mini-documentaire van kindertekeningen o.l.v. Friedl Dicker – Brandeis, die kinderen in kamp Terezin in het geheim heeft leren tekenen. Voordat zij gedeporteerd werd naar de vernietigingskampen, heeft ze haar eigen werk en die van de kinderen verborgen voor de nazi’s.    Er zijn 4000 tekeningen bewaard gebleven. Ze worden tentoongesteld in de Pinkassynagoge in Praag.

memory kunsteducatie 024_bewerkt-1.jpg

 

Reactie van een school:

“afsluitend werden we door kunstenaar Annewil Jansen meegenomen in het thema  ‘hoop’. Dit  biedt voor  mensen in de oorlog houvast om vooruit te kijken, maar ook een thema wat gespiegeld wordt aan leerlingen”.

 

Het vlinderproject

kinderenenhunvlinder1

In 2013 is het Vlinderproject van start gegaan. Kinderen ontwerpen een vlinder voor een kind dat in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd is naar de vernietigingskampen. Elk kind schrijft zijn of haar naam op naast een kind in het register van In Memoriam – de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945. De naam van dat kind wordt op de vlinder geschilderd of getekend.

IMG_7137

 

 

Na afloop worden alle vlinders nog eens omhoog gehouden, goed gewerkt en fantastische resultaten. Een aanvullende kunstles kunt u voor uw klas aanvragen op info@memorymuseum.nl 

IMG_7151