Pages Menu
TwitterRssFacebook

Publicaties

 

 

Feest van de Geest Groningen 2018 in dagblad van het noorden 15 mei 2018

IMG_20180520_165045

 

 

 

100 Hours of Art

Kussenproject voor 100 Hours of Art in Wenen.

2.jpg

 

 

tekst pillow Leaves

———————————————————————

Presentatie catalogus Kunstschouw Westenschouwen 2015

———————————————————————-

Interview  in Twents Volksblad mei 2015 over het Vlinderproject, tentoonstelling in Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.20150407_182142

 

Presentatie catalogus Atelier an der Donau 2013

 

aadd1

 

 

 

 

 

 

 

Presentatie catalogus Bubble Project 2013 en 2014

————————————————————

Presentatie catalogus Kunstmoment Diepenheim 2013

——————————————————————————————————————————————————–

uit: Cultuurkrant Hellendoorn herfst 2012.

“Kunst geeft een stuur aan gevoelens en gedachten”

 Anouk van Leussen in gesprek met beeldend kunstenaar Annewil Jansen

In een zijvleugel van het kantoorgebouw aan de PC-Stamstraat, in de Oale Bleeke, is sinds 1 februari 2012 De Kunstfabriek gevestigd, een ruimte waar verschillende kunstenaars hun atelier hebben. Onder hen is ook beeldend kunstenaar Annewil Jansen. “Omgeving is voor mij erg belangrijk. Ik ben erg gevoelig voor wat ik om mij heen zie.”

In De Kunstfabriek, een initiatief van Stichting Eigen Oost, komen dertien kunstenaars – zowel professioneel, zoals Jansen, als amateur – samen. Kunstenaars die naast Jansen hun atelier in De Kunstfabriek hebben zijn onder andere dichter Willem van Noesel (in herinnering, overleden in 2014), Martine Mulder en Annejet van Stekelenburg. Van schilderkunst tot beeldhouwen en van dichten tot gecombineerde technieken: een ieder werkt op zijn eigen wijze. “Hoewel we niet allemaal professioneel kunstenaar zijn, wordt er wel door iedereen even hard gewerkt. Maar het sociale aspect speelt ook zeker een rol”, vertelt Jansen. “Af en toe loop je bij elkaar langs om elkaars werk te bespreken of drink je een kopje koffie samen. Het is een fijn om een plek te hebben waar je elkaar kunt ontmoeten en inspireren.”

‘Retraite’ in Friesland

Inspiratie haalt Jansen ook uit verandering van omgeving. Ze is net terug van een twee weken durende ‘retraite’ in Friesland. “Ik schilder een paar weken per jaar in een oud kerkje in Ginnum. Omgeving is voor mij erg belangrijk. Ik ben erg gevoelig voor wat ik om mij heen zie. Als je dat van jezelf weet, kun je het uitbuiten. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een reis gemaakt door Israël. De beelden had ik al wel in mijn hoofd, maar pas in Friesland – met het Friese landschap en de rust om me heen -, kreeg ik die beelden op het doek. Grappig is het wel, je schildert de kleuren van de woestijn, maar je zit gewoon in Nederland. In die paar weken in Friesland werk ik ongeveer acht kleinere schilderijen uit en ontstaan er ideeën en schetsen voor een aantal grote werken. Ik ben vaak met meerdere schilderijen tegelijk bezig en maak ze eenmaal thuis af.”

Hameren op uniciteit

Naast het maken van schilderijen – waarmee ze regelmatig exposeert – is Jansen ook druk met het organiseren van workshops en cursussen en ontwikkeld ze lespakketten voor kinderen. Zo werkt ze bijvoorbeeld mee aan het scholenproject ‘Een kind in de oorlog’ van het Memory International War Museum in Nijverdal . Na afloop van het project kunnen scholen ervoor kiezen om aan de slag te gaan met Jansen’s kunstproject ‘Hoop hebben’. Jansen vertelt: “Ik laat kinderen aan de hand van een filmpje over kindertekeningen in concentratiekamp Theresienstadt individueel een tekening met pastelkrijt maken. Vaak zijn ze zo onder de indruk van de tekeningen van de Joodse kinderen, dat er indrukwekkende gesprekken op gang komen en de mooiste tekeningen worden gemaakt.” Daarnaast ontwikkeld Jansen ook projecten voor de BSO, zoals het beschilderen van bamboeborden. “Mijn droom is dat er ooit een kinderwerkplaats voor dit soort activiteiten komt; een plek waar kunstenaars kinderen kunstzinnige workshops aan kunnen bieden. Daar ligt namelijk mijn hart: kinderen echt iets meegeven, ze leren dat kunst een stuur geeft een gevoelens en gedachten. Vaak zijn ze zo ontzettend verbaasd over hun eigen creativiteit, dat is geweldig om te zien. Ook bij volwassenen, in workshops en cursussen, hamer ik op uniciteit. Je moet openstaan voor waarneming, ontvankelijk zijn voor je omgeving en niet vast blijven zitten in je eigen denken. Als je dat mee kunt geven, ben je als kunstenares al heel ver.”

Heartland Friesland

Heartland Friesland

 

Meer weten?

Meer weten over deze kunstenares, haar werk en haar workshops? Neem dan contact met haar op door te bellen naar telefoonnummer (06) 108 079 62 of kijk op haar website, www.kunst7.nl. Jansen is bovendien actief op LinkedIn en Facebook.

 

——————————————————————————————————————————————————–

opening exhibition Liberated Dreams, Ferrera, Italy

opening exhibition Liberated Dreams, Ferrera, Italy

Presentatie catalogus Liberated Dreams 2012 Uitgave Trevisan International Art, Bologna, Italia

 

‘We believe your vibrant, intense, refined art research together with your creative imaginary, will add personal and unique inputs to this upcoming exhibition Liberated Dreams.
Your singular art language where the interaction of spaces, forms and colours connection create such rich and emotional results able to go beyond the physical limits of the canvas like in ‘Landschappen I Heartland’, ‘Landschappen II New horizons’ and ‘Sacred Spaces’. Paola Trevisan

 

 

——————————————————————————————————————————————————–

Muze niet oproepbaar in de file’ artikel in Twentse Courant/Tubantie – cultuurpodium 20 april 2011 bij de presentatie van de kruisweg.

——————————————————————————————————————————————————–

Weekblad ‘West Twente’ artikel ‘Bijzondere kruisgang met gedichten
in De Schaapskooi’’ door Lieke van Lee dd. 19 april 2011

schaapskooi

Twents VolksbladNIJVERDAL – In de stille week voor Pasen is in de school/kerk de Schaapskooi, Kuperserf in Nijverdal voor het eerst de kruisweg te bezichtigen. Deze eigentijdse kruiswegstaties zijn ontwikkeld door de Nijverdallers Annewil Jansen (schilderijen en een beeld) en Chris Lindhout (gedichten).

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————-

beelddingen

Wim van der Beek in de rubriek  Beeldende Kunst ‘Beelddingen’ toont meer vorm dan inhoud. 29-9-95 Zwolse Courant

Wim van der Beek in de rubriek Beeldende Kunst ‘Bijzondere beleving van rust en ruimte’.14-10-95 Zwolse Courant

De levendige en tegelijk rustgevende composities ‘Gevleugeld huis’ en ‘Herejezushuis II’ ontlenen de bijzondere beleving van rust en ruimte vooral aan het witte veld waarin vormen en figuren geplaatst zijn. De kracht van de beeldtaal wordt door de bevrijde vormen benadrukt’, aldus Wim van der Beek