Pages Menu
TwitterRssFacebook

Kunst en Kerk – ArsproDeo

 

kruisafname pontormoBegin oktober 2014 schilderretraite in St. Adelbertklooster in Egmond. Ik nam mee een afbeelding van de Kruisafname van Pontormo, te zien in Santa Felicita in Florence. Vrij onverwacht ontdekte ik deze prachtige kapel. In deze kleine kapel werd ik getroffen door de tedere fresco’s van Pontormo, nl de Annutiatie en Kruisafname. De gevoelswaarde is enorm. De wanhoop van de vrienden van Jezus, de onmacht. Het enige wat ze nog voor hem kunnen doen is hem eervol begraven. Hun tedere gebaren, de voorzichtigheid en zorgvuldigheid waarmee ze Jezus deze laatste groet brengen heeft me in de kraag gevat. Op dat moment waren er kloosterzusters die prachtige Franse gezangen ter gehore brachten, dan wil je er best even voor gaan zitten. Een zelfde mysterie kwam tot mij. In het Adelbertklooster heb ik middels enkele inkt tekeningen mijn eigen verhaal verteld.

Dit kan ik alleen maar in een omgeving van stilte en vrijheid. Ik had geen vooropgezet plan, geen idee, geen ambitie. De stilte maakt vrij, los van alle alledaagsheid van ons bestaan, alle media, alle geklets wat nergens over gaat…

Daar zit je dan alleen met anderen weliswaar, in een atelier bij het klooster in de weer met prachtige kleuren inkt. De eerste herfst winden waaien en regen stort neer in de polder. Op mijn smartphone de foto’s van rode wingerd in het zonnige rustieke Twente. Ik kijk nog even hier naar. Uiteindelijk schuif ik de beelden in elkaar, Pontormo’s kruisafname en de rode ‘waterval’ van wingerd bladeren. Een tweetal tekeningen onder de noemer ‘Jezusdrager’ is geëxposeerd geweest in het gebouw van de EO in Hilversum.

ArsProDeo

In de gallery van http://www.arsprodeo.nl zijn o.a. deze kunstwerken opgenomen, om ingehuurd te worden door kerken voor gebruik in de liturgie.  Tevens is zij bestuurslid van ArsProDeo.