Pages Menu
TwitterRssFacebook

Kruisweg 8 beelden 8 gedichten

 

liturgischcentrumverrijzsteen3.jpg

In 2011 is in opdracht van PKN  ‘de Schaapskooi’ in Nijverdal een eigentijdse kruiswegstatie ‘Kruisweg 8 beelden en 8 gedichten’ gemaakt door de in Nijverdal wonende Annewil Jansen (8 beelden) en Chris Lindhout (8 gedichten).

Annewil schilderde 7 schilderijen (acryl op mdf, formaat 50 x 60) en maakte uit een marmeren steen het beeld van de Verrijzenis.

De titels van de schilderijen zijn: Getsémané, Verraad, Geseling, Zie de Mens, Duisternis, Het is Volbracht en Graftuin.  Een marmerbeeld verbeeldt de Verrijzenis. Chris Lindhout heeft zijn inspiratie gehaald uit de beelden.

Annewil heeft tijdens het wordingsproces inspiratie opgedaan door naar de muziek van Johnny Cash (Unchained, the Man Comes Around en a Hundred Highways) en U2 (October en No Line on the Horizon) te luisteren. Een bezoek aan Yad Vashem in Jeruzalem in 2010 heeft veel indruk op haar gemaakt. In statie I is een beeld uit dit Holocaust Memorial terug te vinden. In de voorbereidingstijd kwamen beide makers er achter dat ze in dezelfde week in 2010 in Jeruzalem waren, een bijzondere herkenning in elkaars beelden en gedichten en de gesprekken die daar uit voort kwamen.
Chris Lindhout is directeur van basisschool de Schaapskooi in Nijverdal. Eerder verschenen de dichtbundels ‘Momentje’, ‘Even stilstaan’, ‘In verwondering verder gaan’ en ‘Goud in handen’.

Hieronder een aantal reacties van bezoekers:

“Heel mooie, indrukwekkende tentoonstelling, De combinatie leidt tot verstilling bij mij over deze kruisgang-verbeelding en verwoording”

“Heel bijzonder, indrukwekkend mooi, van het duister naar het licht. Je voelt de kou en de verlatenheid”

“Waar kan de Geest waaien; vanwaar komt Hij, waar gaat Hij naar toe? Anne Wil & Chris mogen een duo zijn en het waaien gaat door…….”

“Je hebt je ziel en zaligheid in deze schilderijen gelegd. Je hebt de emoties van het lijdensverhaal willen overbrengen op de toeschouwer. Dat was en is een moeilijke opgave. Je stelt je kwetsbaar op. Wat mij zeer heeft geraakt zijn de zweepslagen! Fel en brandend. Het fragment van de doornenkroon is een zichtbaar fragment van het grote lijden. Spot – eenzaamheid – angst. Het lijden van de hele mensheid. Ik kom nog eens kijken. Eén keer is niet genoeg. Bedankt”

 

De serie staat op de site www.ArsProDeo.nl en op de site van ArtWay door op deze link te klikken:  Kruisweg 8 beelden en 8 gedichten

voorkant boekjekruiswegkopie

 

Er is een boekje verkrijgbaar van de Kruisweg voor € 20,-  incl. verzending. Deze is te bestellen op kunst7nl@gmail.com.

Deze serie is, met bijbehorende gedichten, bestemd voor verhuur aan kerken en stiltecentra.