Pages Menu
TwitterRssFacebook

symposia buitenland

 

In 2016 deelname aan symposium voor Watercolor Karpos in Macedonië, Skopje/ Ohrid.
Macedonië is één van de armste landen van Europa, maar zeer rijk in oude cultuur, met name de vroeg-christelijke kunst. Vele vroeg- christelijke kerken en kapellen en archeologische vondsten tonen een schat aan culturele rijkdom. Onder de indruk was ik van de Sveta Sophia in Ohrid en de opgravingen van Hereclea bij Bitola.  Naast de bijzondere cultuur is hier de natuur van grote betekenis voor de Macedoniërs. Bijzonder zijn de bronnen van Sveti Naum en het pelikanen eiland in het Prespa meer.  Tijdens de 8 dagen symposium aquarellen gemaakt gebaseerd op het heldere meer van Ohrid met haar kiezelstranden.

20160907_113107581873f3190cd.jpg

In september 2013 heb ik deelgenomen aan het internationaal symposium Atelier an der Donau in Pöchlarn, Oostenrijk. Dit is de geboorteplaats van Oskar Kokoschka, expressionistisch kunstenaar van de vorige eeuw. In Pöchlarn is ook een museum te vinden met werken van deze kunstenaar. Het toeval wilde dat al zijn schilderwerken op dat moment in Rotterdam tentoongesteld waren in Boymans van Beuningen. In Pöchlarn hebben we slechts een paar schetsen gezien en veel foto’s. Op het symposium waren kunstenaars uit alle continenten vertegenwoordigd. Bijzonder dit mee te maken. Voertaal is hoofdzakelijk Duits en Russisch en dan komt Engels. Wenen is het ijkpunt en dat is een hele andere dan London, Parijs of Amsterdam. Hier is de kunst sterk beïnvloedt door het oosten, met name Bulgarije, Griekenland, Rusland, Turkije, Oostenrijk. De Renaissance heeft hier nooit plaatsgevonden, wel Barok, heel veel Barok en sterke Byzantijnse invloeden vooral vanuit de Oosters Orthodoxe kerken. Post moderne kunst moet hier nog ontdekt worden. De meeste kunstenaars bedienen zich van  hoge expressieve waarden. Ik ervaar een cultuurschok wat betreft de kunstbeleving. Aangenaam was het zeker, vooral toen tijdens de afsluiting de awards werden uitgereikt aan de 3 besten van de verschillende disciplines schilderen, grafiek en beeldhouwkunst.


Atelier an der Donau heeft me blij gemaakt met een Ehrenpreis Malerei oftewel Price of Honour voor mijn werken Donau Tanz. De award, een bronzen Oskar Kokoschka  heeft een mooi plekje gekregen in het atelier.

12b.jpg